Pieczarki nadziewane
114.3 kcal /
478.2 kJKalorie
478.2 kJKalorie
7.6 gBiałko
7.2 gWęglowodany
6.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 – 330 g pieczarek (12-16 szt.)
- 50 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka pepperoni, marynowana bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (ok. 5g)
- 40 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
- 30 g czarnych oliwek bez pestek
- ¼
- łyżeczki oregano, suszonego
- ¼
- łyżeczki bazylii, suszonej
- 50 g salami pokrojonej na ok. 0,5 cm kawałki
- 20 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pieczarki. Pieczarki umyć i obrać, z każdej pieczarki wyjąć nóżkę, odstawić do późniejszego wykorzystania.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać nóżki z pieczarek, papryczkę pepperoni, suszone pomidory i czarne oliwki, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oregano, bazylię, salami, śmietanę i 30 g rozdrobnionego parmezanu, wymieszać20 s/obr. 3.
- Pieczarki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą z nich wypełnić równomiernie powstałym farszem, następnie wierzch każdej pieczarki oprószyć pozostałym parmezanem. Piec 20-25 min (180°C). Pieczarki nadziewane podawać na ciepło.