
Pieczarki w wegańskim sosie masala
253.7 kcal /
1061.6 kJKalorie
1061.6 kJKalorie
7.7 gBiałko
17.5 gWęglowodany
18.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g białych pieczarek, świeżych przekrojonych na pół
- 2 łyżeczki przyprawygaram masala (patrz wskazówka)
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki mieszanki przypraw z chili
- ¼
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 80 g napoju roślinnego niesłodzonego
- 50 g margaryny, wegańskiej pokrojonej na kawałki
- ½
- łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pieczarki, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać przyprawę garam masala, kmin rzymski, kolendrę, mieszankę przypraw z chili i kurkumę, prażyć bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 2.
- Do naczynia miksującego dodać pomidory, napój roślinny, margarynę, cukier i sól. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować12 min/100°C/obr. 2. W tym czasie na kuchence, na patelni rozgrzać oliwę i na średniej mocy palnika smażyć odważone pieczarki 3-4 min lub do momentu, aż nabiorą złotobrązowego koloru, odstawić.
- Dodać usmażone pieczarki, wymieszać4 s//obr. 2. Pieczarki w wegańskim sosie masala posypać liśćmi kolendry i podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem np. ryżu basmati.