Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z kabanosami
393.1 kcal /
1644.7 kJKalorie
1644.7 kJKalorie
11.9 gBiałko
30.8 gWęglowodany
25.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g masła
- 600 g wody
- 500 g różyczek kalafiora pokrojonych na 1,5-2 cm kawałki
- 450 g ziemniaków pokrojonych na 1,5 cm kawałki
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- 200 g śmietany, 18% tłuszczu
- 150 g kabanosów pokrojonych w 3 mm plastry
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, kalafior, ziemniaki, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, gotować20 min/100°C//obr. 1.
- Dodać gałkę muszkatołową, śmietanę i kabanosy, podgrzewać2 min/90°C//obr. 1.5. Zupę kalafiorowo-ziemniaczaną z kabanosami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.