Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z kabanosami

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
393.1 kcal /
1644.7 kJ
Kalorie
11.9 gBiałko
30.8 gWęglowodany
25.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g masła
  • 600 g wody
  • 500 g różyczek kalafiora pokrojonych na 1,5-2 cm kawałki
  • 450 g ziemniaków pokrojonych na 1,5 cm kawałki
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ¾ – 1
  • łyżeczka soli
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • 200 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 150 g kabanosów pokrojonych w 3 mm plastry

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać masło, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać wodę, kalafior, ziemniaki, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, gotować20 min/100°C//obr. 1.
  4. Dodać gałkę muszkatołową, śmietanę i kabanosy, podgrzewać2 min/90°C//obr. 1.5. Zupę kalafiorowo-ziemniaczaną z kabanosami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry