
Pieczeń nadziewana serem ze szpinakiem
508 kcal /
2128 kJKalorie
2128 kJKalorie
35 gBiałko
18 gWęglowodany
31 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g oliwy z oliwek extra virgin plus dodatkowa ilość do natłuszczenia Varomy
- 50 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 ½ – 2
- ząbki czosnku do smaku
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 40 g bułki tartej
- 400 g mięsa wołowego, mielonego
- 2 jajka
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 2 łyżeczki soli
- 50 g seragruyère pokrojonego w 2-3 mm plastry
- 50 g sera cheddar pokrojonego w 2-3 mm plastry
- 25 g liści szpinaku baby, świeżych
- 450 g żółtej papryki pokrojonej na 3-4 cm kawałki
- 4 – 5 liści bazylii, świeżych
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 400 g pomidorów pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 200 g wody
- 1 szczypta cukru (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Dolną część przystawki Varoma natłuścić oliwą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć parmezan, cebulę, 1 ząbek czosnku i natkę pietruszki, rozdrobnić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać bułkę tartą, mielone mięso, jajka, pieprz i 1 łyżeczkę soli, wyrobić Ciasto /1 min. Zawartość naczynia miksującego przełożyć na arkusz papieru do pieczenia (40 x 40 cm), rozsmarować tworząc prostokąt (ok. 25 x 20 cm, grubość 1 cm). Ser gruyère i liście szpinaku ułożyć równomiernie na mięsie.
- Mięso zwinąć za pomocą papieru do pieczenia tak, aby otrzymać kształt rolady. Usunąć papier do pieczenia i ułożyć pieczeń we wcześniej natłuszczonej dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać ½-1 ząbek czosnku, paprykę i bazylię, rozdrobnić4 s/obr. 5, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, wodę, 1 łyżeczkę soli i cukier, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze40 min/Varoma/obr. 1.
- Odstawić przystawkę Varoma, mięso odstawić do ostudzenia na 5 min. W tym czasie założyć miarkę, zmiksować40 s/obr. 8. Ostrożnie wyciągnąć pieczeń z przystawki Varoma, pokroić w plastry i podawać z sosem.