
Pieczona owsianka à la szarlotka
422.1 kcal /
1766 kJKalorie
1766 kJKalorie
15.7 gBiałko
67.6 gWęglowodany
10.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- olej do natłuszczenia
- 90 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 125 g mleka
- 125 g napoju roślinnego np. owsianego, migdałowego
- 50 g płatków owsianych,górskich
- 1 jajko
- 15 g rodzynek (opcjonalnie)
- 5 g orzechów włoskich, łuskanychgrubo pokrojonych
- (opcjonalnie)
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- 1 szczypta soli
- 10 g miodu, płynnego
- ¼
- łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Małe naczynie żaroodporne natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłko, rozdrobnić3 s/obr. 4. Jabłko zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mleko, płatki owsiane, jajko, rodzynki, orzechy, cynamon, gałkę muszkatołową, sól, miód i ekstrakt z wanilii, wymieszać10 s//obr. 2. Przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Piec 30-35 min (180°C). Po upieczeniu owsiankę odstawić na ok. 5 min do lekkiego ostudzenia. Pieczoną owsiankę à la szarlotka podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub ostudzić i zapakować w formie lunchboxu.