Pieczona owsianka à la szarlotka

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
422.1 kcal /
1766 kJ
Kalorie
15.7 gBiałko
67.6 gWęglowodany
10.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • olej do natłuszczenia
  • 90 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 125 g mleka
  • 125 g napoju roślinnego np. owsianego, migdałowego
  • 50 g płatków owsianych,górskich
  • 1 jajko
  • 15 g rodzynek (opcjonalnie)
  • 5 g orzechów włoskich, łuskanychgrubo pokrojonych
  • (opcjonalnie)
  • ¼
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 szczypta soli
  • 10 g miodu, płynnego
  • ¼
  • łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Małe naczynie żaroodporne natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć jabłko, rozdrobnić3 s/obr. 4. Jabłko zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać mleko, płatki owsiane, jajko, rodzynki, orzechy, cynamon, gałkę muszkatołową, sól, miód i ekstrakt z wanilii, wymieszać10 s//obr. 2. Przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Piec 30-35 min (180°C). Po upieczeniu owsiankę odstawić na ok. 5 min do lekkiego ostudzenia. Pieczoną owsiankę à la szarlotka podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub ostudzić i zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry