
Pieczona owsianka z borówkami i orzechami
436.7 kcal /
1827 kJKalorie
1827 kJKalorie
14.8 gBiałko
61.1 gWęglowodany
16.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- masło miękkie, do natłuszczenia
- 180 g borówek amerykańskich
- 50 g orzechów pekan plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 200 g płatków owsianych błyskawicznych górskich
- 200 g mleka
- 250 g musu jabłkowego
- 2 jajka
- 50 g syropu klonowego
- 50 g miodu, płynnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- ½ – ¾
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Naczynie żaroodporne (28 x 18 cm) natłuścić masłem, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej borówki, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić2 s/obr. 5.
- Dodać płatki owsiane, mleko, mus jabłkowy, jajka, syrop klonowy, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia i sól, wymieszać10 s//obr. 3.5. ½ mieszanki płatków owsianych przelać do przygotowanego naczynia żaroodpornego, posypać ⅔ odważonych borówek, nałożyć pozostałą mieszankę płatków owsianych. Wierzch posypać pozostałymi odważonymi borówkami i udekorować orzechami. Odstawić do napęcznienia na 10-15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Piec 30-35 minut (180°C). Pieczoną owsiankę z borówkami i orzechami podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka) lub ostudzić i zapakować w formie lunchboxu.