Pieczona owsianka z czekoladą i owocami jagodowymi

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
289.8 kcal /
1212.6 kJ
Kalorie
7.3 gBiałko
40.3 gWęglowodany
11.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • masło ilość do natłuszczenia
  • 30 g malin, świeżych
  • 30 g malin, mrożonych
  • 40 g borówek amerykańskich
  • 30 g orzechów pekan łuskanych, połówek
  • 30 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 30 ggorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 100 g płatków owsianych,górskich
  • 100 g płatków owsianych, błyskawicznych
  • 1 banan pokrojony na kawałki
  • 2 jajka
  • 25 g syropu klonowego
  • 25 g miodu
  • ½
  • łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • ¼
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka cukru pudru do oprószenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Naczynie żaroodporne (20 x 15 cm, patrz wskazówka) natłuścić masłem, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej maliny, borówki i orzechy, odstawić.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć płatki owsiane, zmielić10 s/obr. 10. Zmielone płatki owsiane zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać banan, jajka, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii, cynamon, proszek do pieczenia i sól, wymieszać20 s/obr. 4.
  6. Dodać połowę rozdrobnionej czekolady, połowę odważonych orzechów, borówek i malin, wymieszać kopystką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć pozostałą rozdrobnioną czekoladę, pozostałe odważone orzechy, borówki i maliny. Piec 20 min (180°C). Pieczoną owsiankę z czekoladą i owocami podawać oprószoną cukrem pudrem bezpośrednio po przygotowaniu lub ostudzić i zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry