
Pieczona owsianka z czekoladą i owocami jagodowymi
289.8 kcal /
1212.6 kJKalorie
1212.6 kJKalorie
7.3 gBiałko
40.3 gWęglowodany
11.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- masło ilość do natłuszczenia
- 30 g malin, świeżych
- 30 g malin, mrożonych
- 40 g borówek amerykańskich
- 30 g orzechów pekan łuskanych, połówek
- 30 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 30 ggorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki
- 100 g płatków owsianych,górskich
- 100 g płatków owsianych, błyskawicznych
- 1 banan pokrojony na kawałki
- 2 jajka
- 25 g syropu klonowego
- 25 g miodu
- ½
- łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
- 1 łyżka cukru pudru do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Naczynie żaroodporne (20 x 15 cm, patrz wskazówka) natłuścić masłem, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej maliny, borówki i orzechy, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć płatki owsiane, zmielić10 s/obr. 10. Zmielone płatki owsiane zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać banan, jajka, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii, cynamon, proszek do pieczenia i sól, wymieszać20 s/obr. 4.
- Dodać połowę rozdrobnionej czekolady, połowę odważonych orzechów, borówek i malin, wymieszać kopystką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć pozostałą rozdrobnioną czekoladę, pozostałe odważone orzechy, borówki i maliny. Piec 20 min (180°C). Pieczoną owsiankę z czekoladą i owocami podawać oprószoną cukrem pudrem bezpośrednio po przygotowaniu lub ostudzić i zapakować w formie lunchboxu.