Zupa kapuściano-paprykowa z szynką drobiową
179 kcal /
754 kJKalorie
754 kJKalorie
14 gBiałko
11 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g szynki drobiowej pokrojonej w paski (5 x 1 x 0,5 cm)
- 180 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki
- 120 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, korzenia selera, pora), pokrojonych na kawałki
- 1 cebula szalotka pokrojona w 5 mm piórka
- 10 g oleju rzepakowego
- 1 czerwona papryka (150-200g), bezgniazd nasiennych, pokrojoną na 2 cm kawałki
- 600 g wody
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 10 g koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej szynkę, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć mieszane warzywa, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cebulę szalotkę i olej, rumienić Wysokie Temp. .
- Dodać rozdrobnioną kapustę, czerwoną paprykę, wodę, sól, pieprz, paprykę ostrą, koncentrat bulionu warzywnego i koncentrat pomidorowy, gotować20 min/100°C//obr. 1. Zupę kapuściano-paprykową udekorować natką pietruszki i podawać z odważoną wcześniej szynką drobiową.