Zupa kapuściano-paprykowa z szynką drobiową

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
179 kcal /
754 kJ
Kalorie
14 gBiałko
11 gWęglowodany
7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g szynki drobiowej pokrojonej w paski (5 x 1 x 0,5 cm)
  • 180 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki
  • 120 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, korzenia selera, pora), pokrojonych na kawałki
  • 1 cebula szalotka pokrojona w 5 mm piórka
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 1 czerwona papryka (150-200g), bezgniazd nasiennych, pokrojoną na 2 cm kawałki
  • 600 g wody
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 10 g koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej szynkę, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć mieszane warzywa, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać cebulę szalotkę i olej, rumienić Wysokie Temp. .
  5. Dodać rozdrobnioną kapustę, czerwoną paprykę, wodę, sól, pieprz, paprykę ostrą, koncentrat bulionu warzywnego i koncentrat pomidorowy, gotować20 min/100°C//obr. 1. Zupę kapuściano-paprykową udekorować natką pietruszki i podawać z odważoną wcześniej szynką drobiową.
Przewijanie do góry