
Pieczona ryba z śródziemnomorskim sosem (TM6)
352 kcal /
1475 kJKalorie
1475 kJKalorie
33 gBiałko
16 gWęglowodany
18 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g filetów z ryby o białym mięsie np. dorsz, halibut, bez skóry i ości, o wysokości 2-3 cm
- 200 g cebuli przekrojonej pionowo na pół
- 550 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 4-5 kawałków
- 2 ząbki czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 5 g liści kolendry, świeżych
- 1 łyżka liści tymianku, świeżych
- skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
- 60 g oliwy z oliwek
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić naczynie żaroodporne, odważyć do niego rybę, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cebulę i paprykę, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważoną paprykę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojoną paprykę pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo cebulę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone warzywa przełożyć do innego naczynia, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, natkę pietruszki, kolendrę, tymianek i skórkę z cytryny, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 30 g oliwy, sok z cytryny, ½ łyżeczki soli i pieprz, rozdrobnić10 s/obr. 7. Marynatą polać rybę w naczyniu żaroodpornym, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną w plastry paprykę i cebulę, dodać pozostałe 30 g oliwy i ½ łyżeczki soli, przemieszać kopystką, dusić15 min/120°C//obr. 0.5. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Śródziemnomorski sos rozłożyć równomiernie na rybie w naczyniu żaroodpornym. Piec 20-25 min (180°C). Pieczoną rybę z śródziemnomorskim sosem podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).