Pieczone churros z sosem czekoladowo-kawowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
104.4 kcal /
436.7 kJ
Kalorie
1.9 gBiałko
11.8 gWęglowodany
5.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pieczone churros: 70
  • g cukru
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 220 g wody
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 140 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • Sos czekoladowo-kawowy: 60
  • ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
  • 60 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 80 g mleka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • ½
  • łyżeczki skrobi kukurydzianej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 60 g cukru i cynamon, rozdrobnić2 s/obr. 8. Cukier cynamonowy przesypać na płaski talerz, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło, pozostałe 20 g cukru, cukier waniliowy i sól, gotować5 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać mąkę, wymieszać30 s/obr. 3.
  5. Dodać jajka, wymieszać2 min/obr. 4. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Ciasto wyciskać z worka cukierniczego na przygotowaną wcześniej blachę, tworząc paski o dł. ok. 10 cm, zachowując min. 3 cm odstępy. Piec ok. 25 min (200°C) lub do momentu, aż churros nabiorą złotobrązowego koloru. W tym czasie przygotować sos czekoladowo-kawowy. Umyć naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę i mleczną czekoladę, dodać mleko, kawę, cukier waniliowy i skrobię, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać bez założonej miarki7 min/90°C/obr. 2. Sos czekoladowy przelać do miseczki, odstawić.
  7. Gorące churros obtoczyć w przygotowanym wcześniej cukrze cynamonowym. Pieczone churros podawać z sosem czekoladowo-kawowym bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry