Pieczone gniecione ziemniaki z solą rozmarynową

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
161 kcal /
676 kJ
Kalorie
4 gBiałko
21 gWęglowodany
6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sól rozmarynowa: 20
  • g soligruboziarnistej
  • 2 łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • Ziemniaki: 700
  • g wody
  • 1000 g ziemniaków, woskowych (niemączystych, patrz wskazówka), małych (Ø ok. 5 cm), nieobranych, dokładnie umytych
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać sól i rozmaryn, rozdrobnić1 min/obr. 9. Przesypać do słoika z pokrywką typu twist-off, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki, gotować na parze25-30 min/Varoma/obr. 1lub do momentu, aż ziemniaki będą ugotowane (patrz wskazówka). W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  3. Ugotowane na parze ziemniaki przełożyć na przygotowaną blachę do pieczenia, odstawić do ostudzenia na 30 min. Pod koniec czasu studzenia rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Ostudzone ziemniaki zgnieść widelcem lub dnem szklanki, polać 1-2 łyżkami oliwy, oprószyć 1 łyżeczką przygotowanej wcześniej soli rozmarynowej i posypać rozmarynem. Piec 25-30 min (200°C) lub do momentu, aż ziemniaki nabiorą złotobrązowego koloru. Pieczone gniecione ziemniaki z solą rozmarynową skropić pozostałą 1 łyżką oliwy i podawać jako dodatek do dań głównych.
Przewijanie do góry