Pieczone jabłka z twarogiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
210.4 kcal /
880.4 kJ
Kalorie
7.2 gBiałko
37.7 gWęglowodany
5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 4 jabłka, kwaśne np. Jonagold (ok. 200g każde)
  • 20 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 30 g płatków kukurydzianych
  • 55 g erytrytolu (patrz wariant)
  • 20 g rodzynek
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 150 g twarogu, chudego podzielonego na kawałki
  • 1 żółtko
  • ½
  • laski wanilii tylko ziarna
  • 5 g skrobi ziemniaczanej
  • 5 g skrobi kukurydzianej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Jabłka wydrążyć za pomocą łyżki w taki sposób, aby powstały ścianki grubości ok. 1 cm. Wydrążone jabłka umieścić w naczyniu żaroodpornym, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić2 s/obr. 6.
  3. Dodać płatki kukurydziane, 25 g erytrytolu, rodzynki i ¼ łyżeczki cynamonu, rozdrobnić2 s/obr. 6. Kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć twaróg i żółtko, dodać pozostałe 30 g erytrytolu, ¼ łyżeczki cynamonu, ziarna wanilii i skrobię, wymieszać5 s/obr. 3. W razie potrzeby wymieszać kopystką. Nadzienie równomiernie przełożyć do wydrążonych jabłek, następnie posypać ¾ przygotowanej wcześniej kruszonki. Piec 35 min (180°C). Pieczone jabłka z twarogiem podawać na ciepło, posypane pozostałą kruszonką.
Przewijanie do góry