
Pieczone marchewki z miętą i tymiankiem (z osłoną noża miksującego 2.0)
145.1 kcal /
607 kJKalorie
607 kJKalorie
1.9 gBiałko
19.3 gWęglowodany
7.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g oliwy z oliwek
- ¼ – ½
- łyżeczki czosnku,granulowanego
- ¼
- łyżeczki papryki, mielonej
- ¼
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 800 g marchewek nieobranych, pokrojonych 5 cm kawałki
- 1100 g wody
- liście mięty, świeże do dekoracji
- liście tymianku, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej oliwę, dodać czosnek, paprykę, sól i pieprz, wymieszać, odstawić.
- Założyć osłonę noża miksującego 2.0 z funkcją obierania(patrz wskazówka). Do naczynia miksującego wlać 600 g wody, dodać marchewki, uruchomić Obieranie /4 min. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego 2.0, odstawić (patrz wskazówka).Zdjąć osłonę noża miksującego 2.0. Skórki wyrzucić, marchewki opłukać pod bieżącą wodą, pozostawić je w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 500 g wody. Nałożyć przystawkę Varoma z marchewkami, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić i rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Zdjąć przystawkę Varoma, marchewki przełożyć do miski z oliwą i przyprawami, wymieszać, następnie przełożyć na przygotowaną blachę. Piec 10 min (230°C). Ostrożnie wyjąć blachę z piekarnika i przewrócić marchewki na drugą stronę, piec kolejne 10-15 min (230°C) lub do momentu, aż marchewki będą miękkie. Pieczone marchewki podawać udekorowane liśćmi mięty i tymianku.