
Pieczone papryki po meksykańsku
357.7 kcal /
1496.7 kJKalorie
1496.7 kJKalorie
25.6 gBiałko
26.7 gWęglowodany
18.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 4 papryki, różnokolorowe
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 1 – 2 papryczki chili jalapeño, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 5 gałązek kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość posiekanych liści do posypania
- 1 ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 1 łyżeczka chili, mielonego
- 250 g mięsa z indyka, mielonego podzielonego na kawałki
- 200 g czarnej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy
- 200 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy
- 120 – 150 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
- 40 g koncentratu pomidorowego
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 kulka sera mozzarella light (125g)
- 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem posiekane
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę posmarować oliwą za pomocą pędzelka, odstawić.
- Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć białe części i gniazda nasienne, ułożyć na przygotowanej blasze, przeciętymi częściami do góry. Piec 20-25 min (200°C), aż papryki zmiękną i zaczną się przypiekać. W tym czasie przygotować nadzienie.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, jalapeño i kolendrę, dodać oliwę, kmin rzymski, paprykę wędzoną i chili mielone, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mięso, fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, przemieszać kopystką, gotować8 min/100°C//obr. . Nadzienie przełożyć do pieczonych papryk. Mozzarellę pokroić w 8 plastrów, na każdej papryce ułożyć 1 plaster. Piec kolejne 4-5 min (200°C), aż ser się rozpuści. Pieczone papryki po meksykańsku posypać zieloną cebulką ze szczypiorkiem i kolendrą i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.