Pieczone pierogi ze szpinakiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
94 kcal /
393.4 kJ
Kalorie
3.6 gBiałko
13.6 gWęglowodany
3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Farsz: 2
  • ząbki czosnku
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 200 g liści szpinaku baby, świeżych
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g sera owczego (typu feta mizithra) pokrojonego na 3 cm kawałki
  • Ciasto: 150
  • g kefiru
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 2 jajka w tym 1 jajko roztrzepane, do posmarowania pierogów
  • 330 g mąki pszennej ilość do oprószenia blatu
  • ½
  • łyżeczki cukru
  • ½
  • łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać szpinak i pieprz, dusić5 min/120°C/obr. 2.
  3. Dodać ser, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko oprószyć mąką kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka).
  5. Do naczynia miksującego wlać kefir i olej, dodać 1 jajko, mąkę, cukier, sodę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 4-5 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, złożyć na pół i skleić, tworząc pieróg, następnie docisnąć krawędzie widelcem lub uformować falbankę. Układać na przygotowanej blasze, za pomocą pędzelka posmarować 1 roztrzepanym jajkiem.
  6. Piec 15 min (200°C). Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem sosu jogurtowego.
Przewijanie do góry