
Pieczone pierogi ze szpinakiem
94 kcal /
393.4 kJKalorie
393.4 kJKalorie
3.6 gBiałko
13.6 gWęglowodany
3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Farsz: 2
- ząbki czosnku
- 10 g oleju rzepakowego
- 200 g liści szpinaku baby, świeżych
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g sera owczego (typu feta mizithra) pokrojonego na 3 cm kawałki
- Ciasto: 150
- g kefiru
- 20 g oleju rzepakowego
- 2 jajka w tym 1 jajko roztrzepane, do posmarowania pierogów
- 330 g mąki pszennej ilość do oprószenia blatu
- ½
- łyżeczki cukru
- ½
- łyżeczki sody oczyszczonej
- ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać szpinak i pieprz, dusić5 min/120°C/obr. 2.
- Dodać ser, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko oprószyć mąką kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego wlać kefir i olej, dodać 1 jajko, mąkę, cukier, sodę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 4-5 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, złożyć na pół i skleić, tworząc pieróg, następnie docisnąć krawędzie widelcem lub uformować falbankę. Układać na przygotowanej blasze, za pomocą pędzelka posmarować 1 roztrzepanym jajkiem.
- Piec 15 min (200°C). Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem sosu jogurtowego.