Pieczone pierożki z kapustą

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
121.1 kcal /
506.9 kJ
Kalorie
2.7 gBiałko
13.7 gWęglowodany
6.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 200
  • g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 100 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu plus 1 łyżka do posmarowania pierożków
  • 50 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu plus 1 łyżka do posmarowania pierożków
  • 1 jajko
  • ¼ – ½
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej (opcjonalnie)
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 1 żółtko do posmarowania pierożków
  • Farsz z kapusty: 500
  • g wody
  • 280 – 300 g kapusty włoskiej pokrojonej na kawałki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli
  • Lepienie pierożków: mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
  • kminek ilość do posypania pierożków

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, śmietanę, jajko, paprykę słodką i sól, wymieszać30 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 1 godz. W miseczce roztrzepać żółtko z 1 łyżką śmietany, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego kapustę, upewniając się, że otwór w pokrywie naczynia miksującego nie jest zablokowany przez zawartość koszyczka, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, następnie kapustę w koszyczku odcisnąć kopystką z nadmiaru płynu, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, natkę pietruszki i masło, dodać pieprz i sól, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać ugotowaną na parze kapustę, rozdrobnić2-3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Schłodzone ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość ok. 4 mm i wykrawać krążki (Ø 7 cm). Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, składać na pół i sklejać, tworząc pieróg, następnie dociskać krawędzie widelcem lub formować falbankę. Pierożki układać na przygotowanej wcześniej blasze, za pomocą pędzelka posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną, posypać kminkiem.
  6. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Piec 25-30 min (170°C). Pieczone pierożki z kapustą podawać z wybranym sosem na ciepło lub po ostudzeniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry