
Pieczone pierożki z kapustą
121.1 kcal /
506.9 kJKalorie
506.9 kJKalorie
2.7 gBiałko
13.7 gWęglowodany
6.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 200
- g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 100 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu plus 1 łyżka do posmarowania pierożków
- 50 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu plus 1 łyżka do posmarowania pierożków
- 1 jajko
- ¼ – ½
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej (opcjonalnie)
- ¼
- łyżeczki soli
- 1 żółtko do posmarowania pierożków
- Farsz z kapusty: 500
- g wody
- 280 – 300 g kapusty włoskiej pokrojonej na kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
- Lepienie pierożków: mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
- kminek ilość do posypania pierożków
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, śmietanę, jajko, paprykę słodką i sól, wymieszać30 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 1 godz. W miseczce roztrzepać żółtko z 1 łyżką śmietany, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego kapustę, upewniając się, że otwór w pokrywie naczynia miksującego nie jest zablokowany przez zawartość koszyczka, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, następnie kapustę w koszyczku odcisnąć kopystką z nadmiaru płynu, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, natkę pietruszki i masło, dodać pieprz i sól, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ugotowaną na parze kapustę, rozdrobnić2-3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Schłodzone ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość ok. 4 mm i wykrawać krążki (Ø 7 cm). Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, składać na pół i sklejać, tworząc pieróg, następnie dociskać krawędzie widelcem lub formować falbankę. Pierożki układać na przygotowanej wcześniej blasze, za pomocą pędzelka posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną, posypać kminkiem.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Piec 25-30 min (170°C). Pieczone pierożki z kapustą podawać z wybranym sosem na ciepło lub po ostudzeniu (patrz wskazówka).