Zupa kminkowa Bogdana Kwarciaka

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
116.9 kcal /
489.1 kJ
Kalorie
1.9 gBiałko
8.7 gWęglowodany
9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 40 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 30 g pora tylko białej części, pokrojonego na kawałki
  • 20 g kminku
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 800 g wody
  • 20 g mąki pszennej
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 5 – 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście drobno pokrojonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę i pora, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać kminek i masło, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. .
  3. Dodać koncentrat bulionu warzywnego i wodę, gotować8 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać mąkę, sól, pieprz i natkę pietruszki, gotować3 min/100°C/obr. 2. Następnie zmiksować20 s/obr. 4-7, stopniowo zwiększając obroty.Zupę kminkową Bogdana Kwarciaka podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry