
Pieczone wegetariańskie enchilady
789.4 kcal /
3302.9 kJKalorie
3302.9 kJKalorie
26.9 gBiałko
75.4 gWęglowodany
44.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g sera żółtego np.goudy, cheddara, pokrojonego na kawałki
- 170 g kukurydzy, konserwowej odsączonej (patrz wskazówka)
- 100 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej (patrz wskazówka)
- 300 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 15 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 200 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 2 cm kostkę
- 120 g cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę
- 2 łyżeczki soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 8 tortilli pszennych (patrz wskazówka)
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ½
- łyżeczki mieszanki przypraw z chili
- liście kolendry, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić8 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kukurydzę i fasolę, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej śmietanę, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 15 g oleju, dodać czerwoną paprykę i cukinię, rumienić Wysokie Temp. . W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Naczynie żaroodporne (ok. 30 x 25 cm) natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić. Zrumienione warzywa przełożyć do miski z odważoną kukurydzą i fasolą, dodać 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu, wymieszać kopystką.
- Każdą tortillę posmarować 1 łyżeczką odważonej śmietany, nałożyć ok. 2 łyżki nadzienia, posypać 1 łyżką rozdrobnionego sera, następnie zwinąć w rulon. Tortille ułożyć w naczyniu żaroodpornym jedna obok drugiej, posmarować pozostałą śmietaną i posypać pozostałym serem. Piec 15-20 min (200°C). W tym czasie przygotować sos.
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki pieprzu, mieloną paprykę, oregano i mieszankę przypraw z chili, zmiksować10 s/obr. 8, następnie dusić15-20 min/120°C/obr. 2. Pieczone wegetariańskie enchilady podawać polane przygotowanym sosem pomidorowym, udekorowane liśćmi kolendry.