Pieczony kurczak w winie (Coq au vin)

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1058 kcal /
4426.7 kJ
Kalorie
66.9 gBiałko
17.2 gWęglowodany
75.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g oleju
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 4 nogi z kurczaka, ze skórą i kością (ok. 250g każda)
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 200 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 200 g kostek boczku
  • 400 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 130 g wody
  • 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
  • 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
  • 1 łyżeczka liści tymianku, świeżych
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g skrobi kukurydzianej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej 20 g oleju, dodać sól, ½ łyżeczki pieprzu i paprykę, wymieszać. Powstałą marynatą dokładnie natrzeć nogi z kurczaka, odstawić do lodówki na min. 1 godz.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać pozostałe 20 g oleju i koncentrat pomidorowy, gotować3 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać wino i boczek, gotować10 min/100°C//obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  5. Do naczynia miksującego dodać pieczarki, 100 g wody, rozmaryn, tymianek, pozostałe ½ łyżeczki pieprzu i koncentrat bulionu mięsnego, gotować10 min/100°C//obr. 1. Przelać do dużego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć zamarynowane udka kurczaka. Piec ok. 1 godz. 20 min (180°C).
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej pozostałe 30 g wody i skrobię, wymieszać, odstawić. Upieczone nogi kurczaka przełożyć na talerze. Z sosu pozostałego w naczyniu żaroodpornym usunąć łyżką nadmiar tłuszczu.
  7. Do naczynia miksującego wlać sos z naczynia żaroodpornego, dodać skrobię wymieszaną z wodą, przemieszać kopystką, gotować1 min 30 s/100°C//obr. 2. Sosem polać kurczaka. Pieczonego kurczaka w winie (Coq au vin) podawać np. z bagietką.
Przewijanie do góry