
Pieczony kurczak w winie (Coq au vin)
1058 kcal /
4426.7 kJKalorie
4426.7 kJKalorie
66.9 gBiałko
17.2 gWęglowodany
75.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g oleju
- ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 4 nogi z kurczaka, ze skórą i kością (ok. 250g każda)
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 200 g czerwonego wina, wytrawnego
- 200 g kostek boczku
- 400 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 130 g wody
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
- 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
- 1 łyżeczka liści tymianku, świeżych
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g skrobi kukurydzianej
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej 20 g oleju, dodać sól, ½ łyżeczki pieprzu i paprykę, wymieszać. Powstałą marynatą dokładnie natrzeć nogi z kurczaka, odstawić do lodówki na min. 1 godz.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pozostałe 20 g oleju i koncentrat pomidorowy, gotować3 min/100°C/obr. 1.
- Dodać wino i boczek, gotować10 min/100°C//obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego dodać pieczarki, 100 g wody, rozmaryn, tymianek, pozostałe ½ łyżeczki pieprzu i koncentrat bulionu mięsnego, gotować10 min/100°C//obr. 1. Przelać do dużego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć zamarynowane udka kurczaka. Piec ok. 1 godz. 20 min (180°C).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej pozostałe 30 g wody i skrobię, wymieszać, odstawić. Upieczone nogi kurczaka przełożyć na talerze. Z sosu pozostałego w naczyniu żaroodpornym usunąć łyżką nadmiar tłuszczu.
- Do naczynia miksującego wlać sos z naczynia żaroodpornego, dodać skrobię wymieszaną z wodą, przemieszać kopystką, gotować1 min 30 s/100°C//obr. 2. Sosem polać kurczaka. Pieczonego kurczaka w winie (Coq au vin) podawać np. z bagietką.