Pieczony łosoś w pesto z grzybowym orzotto
1054.3 kcal /
4411.1 kJKalorie
4411.1 kJKalorie
54.7 gBiałko
59.1 gWęglowodany
67.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Łosoś w pesto: 550 – 600
- g fileta z łososia, świeżego w całości, ze skórą bez skóry
- 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 80 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 g migdałów, w słupkach
- 30 g migdałów, w płatkach
- 30 g liści bazylii, świeżych
- 70 g oliwy z oliwek plus dodatkowo 1 łyżka
- ½
- ząbka czosnku
- ¼
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 – 3 gałązki pomidorków koktajlowych (200-300g)
- Grzybowe orzotto: 15
- ggrzybów, suszonych np. borowików, pogdrzybków
- 1 kawałek skórki z cytryny (ok. 4 x 1 cm), ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojony na kawałki
- 1 łyżeczka liści tymianku, świeżych
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 100 g cebuli pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 225 g makaronu suchego, typu orzo
- 80 g białego wina
- 450 g wody
- 170 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 60 g orzeszków piniowych
- 60 g migdałów, w słupkach
- 1 cytryna pokrojona wgrube plastry (patrz wskazówka), do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić naczynie żaroodporne, odważyć do niego łososia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. 3 łyżki rozdrobnionego parmezanu przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać migdały, bazylię, 70 g oliwy, czosnek i sól, rozdrobnić15 s/obr. 7. Powstałe pesto równomiernie rozsmarować na odważonym łososiu. Obok ryby w naczyniu ułożyć pomidorki koktajlowe, skropić je 1 łyżką oliwy i oprószyć solą. Piec 20-25 min (230°C). W tym czasie przygotować grzybowe orzotto. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć suszone grzyby, skórkę z cytryny i tymianek, dodać sól i pieprz, rozdrobnić10 s/obr. 8.
- Dodać cebulę, czosnek i oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Założyć motylek. Dodać makaron i wino, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wodę, pieczarki, sok z cytryny i koncentrat bulionu warzywnego, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1.Zdjąć motylek.
- Dodać rozdrobniony wcześniej parmezan i orzeszki piniowe, wymieszać kopystką. Pieczonego łososia z pesto podawać udekorowanego plastrami cytryny, z dodatkiem grzybowego orzotto.
