Pieczony łosoś w pesto z grzybowym orzotto

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1054.3 kcal /
4411.1 kJ
Kalorie
54.7 gBiałko
59.1 gWęglowodany
67.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Łosoś w pesto: 550 – 600
  • g fileta z łososia, świeżego w całości, ze skórą bez skóry
  • 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 80 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 30 g migdałów, w słupkach
  • 30 g migdałów, w płatkach
  • 30 g liści bazylii, świeżych
  • 70 g oliwy z oliwek plus dodatkowo 1 łyżka
  • ½
  • ząbka czosnku
  • ¼
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 – 3 gałązki pomidorków koktajlowych (200-300g)
  • Grzybowe orzotto: 15
  • ggrzybów, suszonych np. borowików, pogdrzybków
  • 1 kawałek skórki z cytryny (ok. 4 x 1 cm), ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojony na kawałki
  • 1 łyżeczka liści tymianku, świeżych
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 100 g cebuli pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 225 g makaronu suchego, typu orzo
  • 80 g białego wina
  • 450 g wody
  • 170 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 60 g orzeszków piniowych
  • 60 g migdałów, w słupkach
  • 1 cytryna pokrojona wgrube plastry (patrz wskazówka), do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić naczynie żaroodporne, odważyć do niego łososia, odstawić.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. 3 łyżki rozdrobnionego parmezanu przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego dodać migdały, bazylię, 70 g oliwy, czosnek i sól, rozdrobnić15 s/obr. 7. Powstałe pesto równomiernie rozsmarować na odważonym łososiu. Obok ryby w naczyniu ułożyć pomidorki koktajlowe, skropić je 1 łyżką oliwy i oprószyć solą. Piec 20-25 min (230°C). W tym czasie przygotować grzybowe orzotto. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć suszone grzyby, skórkę z cytryny i tymianek, dodać sól i pieprz, rozdrobnić10 s/obr. 8.
  6. Dodać cebulę, czosnek i oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  7. Założyć motylek. Dodać makaron i wino, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. 1.
  8. Dodać wodę, pieczarki, sok z cytryny i koncentrat bulionu warzywnego, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1.Zdjąć motylek.
  9. Dodać rozdrobniony wcześniej parmezan i orzeszki piniowe, wymieszać kopystką. Pieczonego łososia z pesto podawać udekorowanego plastrami cytryny, z dodatkiem grzybowego orzotto.
Przewijanie do góry