Piegusek na białkach
151 kcal /
631.9 kJKalorie
631.9 kJKalorie
3.2 gBiałko
19.3 gWęglowodany
7.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g masła pokrojonego na kawałki
- 120 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 7 białek (ok. 240g)
- 1 szczypta soli
- 120 g cukru
- 240 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 100 g maku
- cukier puder do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/60°C/obr. 1. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka, dodać sok z cytryny, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól i cukier, ubijać6 min/obr. 3.5.
- Dodać wokół motylka roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mak, wymieszać5 s/obr. 3(patrz wskazówka).Zdjąć motylek.
- Dodać rozdrobnione jabłka, dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 45 min (180°C) lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Pieguska na białkach podawać po ostudzeniu, oprószonego cukrem pudrem.