Pierniczki
63 kcal /
263.5 kJKalorie
263.5 kJKalorie
1.1 gBiałko
12.4 gWęglowodany
1.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pierniczki: 40
- g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 200 g miodu wielokwiatowego, płynnego
- 300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
- Lukier: 100
- g cukru
- 10 – 15 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać miód, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, 1 jajko, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika, wymieszać5 s/obr. 6, następnie wyrobić Ciasto /1 min. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 15 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm, za pomocą foremek świątecznych wykrajać pierniczki. W misce roztrzepać jajko. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie za pomocą pędzelka do ciasta smarować ich powierzchnię roztrzepanym jajkiem.
- Piec 13-15 min (180°C), do momentu całkowitego upieczenia. Pierniczki pozostawić na blasze przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do całkowitego ostudzenia.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić20 s/obr. 10.
- Dodać sok z cytryny, wymieszać15 s/obr. 4.
- Pierniczki dekorować lukrem, pozostawić do całkowitego zastygnięcia lukru. Pierniczki podawać jako przekąskę lub deser.