
Pierniczki Lebkuchen
190 kcal /
794 kJKalorie
794 kJKalorie
2 gBiałko
32 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pierniczki Lebkuchen: 85
- g migdałów, w płatkach
- 85 g masła pokrojonego na kawałki
- 220 g miodu
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetker®
- ½
- łyżeczki sody oczyszczonej Dr. Oetker®
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika igrzanego wina Dr. Oetker®
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetker®
- 40 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Lukier pomarańczowy: 200
- g cukru
- 2 łyżeczki cukru ze skórką pomarańczową Dr. Oetker®
- 40 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, zmielić10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać miód, podgrzewać4 min/70°C/obr. 2.
- Dodać zmielone wcześniej migdały, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną, cynamon, skórkę cytrynową i skórkę pomarańczową, wymieszać30 s//obr. 3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 2 godz.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta, zwilżonymi wodą dłońmi formować kulki (Ø 3 cm) i kłaść je na przygotowaną wcześniej blachę, zachowując ok. 5 cm odstępy, następnie każdą kulkę spłaszczyć na grubość ok. 1 cm. Piec 15 min (180°C). Upieczone pierniczki pozostawić na blasze na 3-4 min do stężenia, następnie ostrożnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 1 godz., patrz wskazówka). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cukier pomarańczowy i wodę, podgrzewać2 min/50°C/obr. 2. Lukier przelać do innego naczynia i za pomocą pędzelka posmarować nim pierniczki. Pierniczki Lebkuchen podawać jako deser (patrz wskazówka).