Zupa koperkowa z pulpecikami; Racuchy budyniowe z owocami
670.6 kcal /
2805.9 kJKalorie
2805.9 kJKalorie
28.2 gBiałko
79.5 gWęglowodany
27.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g koperku, świeżego tylko liście
- 130 g cebuli przekrojonej na pół
- 45 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia i smażenia
- 400 g mięsa z indyka, mielonego podzielonego na kawałki
- 400 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 50 g bułki tartej
- 45 g mleka
- 3 jajka
- 1 ¼
- łyżeczki soli
- 2 – 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 30 g masła
- 500 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
- 1 – 2 szczypty kurkumy, mielonej
- 1300 g wody
- 2 ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 ½
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 250 g borówek amerykańskich plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 250 g malin, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 500 g maślanki
- 500 g jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej
- 80 g budyniu waniliowego, w proszku niesłodzonego
- 80 g budyniu śmietankowego, w proszku niesłodzonego
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu (180-200g)
- cukier puder do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 50 g cebuli, dodać 15 g oleju, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1. W tym czasie dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mięso, bułkę tartą, 30 g mleka, 1 jajko, ¾ łyżeczki soli i 1-2 szczypty pieprzu, wymieszać20 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia. Dłońmi natłuszczonymi olejem uformować pulpeciki (Ø 3 cm), układać je w przygotowanej przystawce Varoma, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pozostałe 80 g cebuli i marchewkę, dodać masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać ziemniaki, pozostałe ½ łyżeczki soli, 1-2 szczypty pieprzu i kurkumę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma z pulpecikami. Uruchomić30 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić dużą miskę, odważyć do niej borówki, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wbić pozostałe 2 jajka, dodać maślankę, pozostałe 30 g oleju, mąkę, budyń, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszać20 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne10 s/obr. 5. Przełożyć do miski z odważonymi borówkami, delikatnie wymieszać kopystką. Na kuchence rozgrzać niewielką ilość oleju na nieprzywierającej patelni. Nakładać 2-3 łyżki ciasta, formując placki. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min lub do momentu, aż na powierzchni utworzą się pękające pęcherzyki powietrza, następnie placki przewrócić i smażyć ok. 30 s. Czynności powtórzyć z pozostałym ciastem.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Do miseczki wlać 4 łyżki płynnej zupy, następnie dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać zahartowaną śmietanę i rozdrobniony koperek. Ustawić3 min/90°C/obr. 1i podgrzewać, przekręcając pokrętło obrotów. Zupę koperkową podawać z pulpecikami jako danie główne; Racuchy budyniowe z owocami oprószyć cukrem pudrem, udekorować borówkami i podawać jako deser lub drugie danie.