Piernik choinka
261.8 kcal /
1095.4 kJKalorie
1095.4 kJKalorie
3.8 gBiałko
44.8 gWęglowodany
8.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Piernik: 100
- g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 jajko, rozmiar L
- 150 g mleka w temp. pokojowej
- 10 g miodu płynnego
- 20 g powideł śliwkowych
- 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 160 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g bakalii mieszanych (np. żurawiny, skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Silikonową formę w kształcie choinki 3D natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać mleko, miód i olej, wymieszać30 s/obr. 4.
- Dodać powidła śliwkowe, kakao, mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, cynamon i proszek do pieczenia, wymieszać20 s/obr. 4.
- Dodać bakalie, dokładnie wymieszać kopystką. Przełożyć do przygotowanej formy. Piec 50 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w formie na ok. 30 min. Ciasto odstawić w formie do zamrażalnika na ok. 12 godz.
- Zamrożone ciasto ostrożnie wyjąć z formy, odstawić w temp. pokojowej do rozmrożenia (min. 2 godz.). Jeśli piernik jest wypukły, ściąć i usunąć wypukłą część, aby choinka była stabilna. Piernik choinka podawać oprószony cukrem pudrem.