Piernik choinka

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
261.8 kcal /
1095.4 kJ
Kalorie
3.8 gBiałko
44.8 gWęglowodany
8.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Piernik: 100
  • g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 jajko, rozmiar L
  • 150 g mleka w temp. pokojowej
  • 10 g miodu płynnego
  • 20 g powideł śliwkowych
  • 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 160 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g bakalii mieszanych (np. żurawiny, skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Silikonową formę w kształcie choinki 3D natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać mleko, miód i olej, wymieszać30 s/obr. 4.
  3. Dodać powidła śliwkowe, kakao, mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, cynamon i proszek do pieczenia, wymieszać20 s/obr. 4.
  4. Dodać bakalie, dokładnie wymieszać kopystką. Przełożyć do przygotowanej formy. Piec 50 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w formie na ok. 30 min. Ciasto odstawić w formie do zamrażalnika na ok. 12 godz.
  5. Zamrożone ciasto ostrożnie wyjąć z formy, odstawić w temp. pokojowej do rozmrożenia (min. 2 godz.). Jeśli piernik jest wypukły, ściąć i usunąć wypukłą część, aby choinka była stabilna. Piernik choinka podawać oprószony cukrem pudrem.
Przewijanie do góry