Piernik na ciemnym piwie

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
166 kcal /
695 kJ
Kalorie
2 gBiałko
21 gWęglowodany
8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Piernik: 120
  • g masła pokrojonego na kawałki
  • 100 g miodu
  • 100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika igrzanego wina Dr. Oetker® (40g)
  • 200 g piwa ciemnego w temp. pokojowej
  • 3 jajka w temp. pokojowej
  • 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego Dr. Oetker®
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetker®
  • ½
  • łyżeczki sody oczyszczonej Dr. Oetker®
  • 300 g mąki pszennej
  • Polewa czekoladowa: 100
  • ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
  • 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • posypka cukrowa Blask Pereł, Dr. Oetker®, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać miód, cukier i przyprawę korzenną, podgrzewać4 min/70°C/obr. 3.
  3. Dodać piwo, jajka, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszać15 s/obr. 3.
  4. Dodać mąkę, wymieszać15 s/obr. 4. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy. Piec 50-60 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Upieczony piernik zostawić w foremce do lekkiego przestudzenia (ok. 15 min), następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (ok. 1 godz.). Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i śmietanę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać3 min/50°C/obr. 2. Piernik polać polewą czekoladową i udekorować posypką. Piernik na ciemnym piwie podawać jako deser.
Przewijanie do góry