Piernik staropolski cz. I

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
358.6 kcal /
1500.4 kJ
Kalorie
6 gBiałko
61 gWęglowodany
11.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g migdałów, blanszowanych
  • 50 g śliwek suszonych, bez pestek pokrojonych na kawałki
  • 50 g rodzynek
  • 90 g mleka
  • 1 ½
  • łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g miodu płynnego
  • 125 g masła pokrojonego na kawałki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • ½
  • łyżeczkigoździków, mielonych
  • ½
  • łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 szczypta soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić1 s/obr. 7. Przesypać do miski, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z rozdrobnionymi migdałami, odważyć do niej śliwki i rodzynki, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego mleko, dodać sodę, wymieszać łyżeczką, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać miód, dodać masło i cukier, podgrzewać10 min/90°C/obr. 1.
  5. Dodać cynamon, goździki, imbir, pieprz, gałkę muszkatołową, sól i mąkę, wymieszać15 s/obr. 3.
  6. Dodać mleko wymieszane z sodą i jajko, wyrobić Ciasto /3 min. Powstałe ciasto przełożyć do dużej miski (ceramicznej lub szklanej).
  7. Do miski, w której znajduje się ciasto dodać rozdrobnione wcześniej migdały i odważone suszone owoce, całość wymieszać kopystką.
  8. Miskę przykryć ściereczką kuchenną i obwiązać sznurkiem lub bawełnianą nicią, odstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na 2-6 tygodni. Po okresie leżakowania kontynuować wykonanie ciasta według przepisu „Piernik staropolski cz. II”.
Przewijanie do góry