Piernikobrownie
285.5 kcal /
1194.6 kJKalorie
1194.6 kJKalorie
4.2 gBiałko
31 gWęglowodany
16.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g ciastek korzennych połamanych na kawałki, plus dodatkowa ilość ciastek w całości do dekoracji
- 250 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 150 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 170 – 200 g cukru trzcinowego, nierafinowanego (patrz wskazówka)
- 3 jajka
- 250 g mleka
- 140 g mąki pszennej
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciastka, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i masło, dodać cukier, rozdrobnić4 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać8 min/50°C/obr. 2. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno kwadratowej formy do pieczenia (24 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem, odstawić. Powstałą masę czekoladową pozostawić do ostudzenia w naczyniu miksującym na ok. 5 min.
- Do naczynia miksującego dodać jajka, mleko, mąkę, kakao i przyprawę korzenną, wymieszać20 s/obr. 4.
- Dodać rozdrobnione ciastka korzenne, delikatnie wymieszać kopystką. Masę przelać do przygotowanej wcześniej formy. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć równomiernie całe ciastka korzenne. Piec 35 min (180°C). Upieczone ciasto odstawić do ostudzenia. Piernikobrownie podawać jako deser.