Piernikowe makaroniki z kremem pomarańczowym
2064.7 kcal /
8644.5 kJKalorie
8644.5 kJKalorie
32.8 gBiałko
246.2 gWęglowodany
108.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Makaroniki piernikowe: 170
- g cukru
- 80 g migdałów, w płatkach
- 1 łyżka korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM
- ¾
- łyżki korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
- 70 g białek (2-3 szt.)
- Krem pomarańczowy: 50
- g cukru
- 15 – 20 g skórki pomarańczowej ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 150 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego wsypać 85 g cukru pudru, dodać migdały w płatkach i przyprawę do piernika, zmielić15 s/obr. 10. Migdały zmielone z cukrem pudrem przesiać małymi porcjami przez średniej wielkości sitko do dużej miski. Wszystkie kawałki migdałów lub większe kawałki przyprawy do piernika pozostałe na sitku należy ponownie wsypać do naczynia miksującego, dodać pozostałe 85 g cukru pudru, zmielić15 s/obr. 10. Zawartość naczynia miksującego ponownie przesiać przez średniej wielkości sitko do miski ze zmielonymi wcześniej migdałami z cukrem i przyprawą. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać bez założonej miarki3 min/37°C/obr. 3.5.Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do miski, w której znajdują się migdały z cukrem, całość delikatnie wymieszać kopystką. Masa na początku jest bardzo gęsta, po wymieszaniu powinna stać się gładka i błyszcząca. Nie należy jednak mieszać masy zbyt długo, ponieważ makaroniki mogą wyjść płaskie.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub ułożyć na niej specjalną silikonową matę. Masę migdałową przełożyć do rękawa do dekoracji (patrz wskazówka) z okrągłą końcówką (Ø 8 mm), zwinąć delikatnie krawędź rękawa, aby masa nie wyciekała górą i trzymając ją pod kątem prostym, wyciskać okrągłe makaroniki (Ø 2,5-3 cm) na wcześniej przygotowaną blachę, zachowując między nimi odstęp ok. 3 cm. W razie potrzeby wierzch każdego makaronika ostrożnie wyrównać łyżeczką. Makaroniki pozostawić w temp. pokojowej na 30 min, aby na powierzchni makaroników utworzyła się skórka (patrz wskazówka). W tym czasie przygotować krem pomarańczowy. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10.
- Dodać skórkę pomarańczową, zmielić kolejne20 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mascarpone i sok z cytryny, wymieszać20 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne10 s/obr. 3. Krem przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
- Makaroniki piec 13-15 min (160°C) na dolnej szynie piekarnika. Upieczone makaroniki przykryć arkuszem papieru do pieczenia i odstawić do ostudzenia na ok. 30 min.
- Na płaską stronę makaronika, na środku, nałożyć ½ łyżeczki kremu pomarańczowego, przykryć drugim makaronikiem i lekko docisnąć. W ten sam sposób przygotować pozostałe makaroniki.
- Makaroniki piernikowe z kremem pomarańczowym podawać jako deser.