Piernikowe trifle z wiśniami

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
402.6 kcal /
1684.6 kJ
Kalorie
6.1 gBiałko
32.9 gWęglowodany
23.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g wiśni z kompotu odsączonych, 8 łyżek kompotu zachować (patrz wskazówka)
  • 100 g ciastek korzennych wegańskich, połamanych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (ok. 400g), mocno schłodzonego (patrz wskazówka)
  • ¾
  • łyżeczki korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
  • 4 łyżki migdałów, w płatkach uprzednio uprażonych
  • cynamon, mielony do oprószenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wiśnie, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciastka, rozdrobnić5 s/obr. 5. Ciastka przełożyć równomiernie do 4 pucharków. Odważone wiśnie przełożyć równomiernie na rozdrobnione ciastka, do każdego pucharka dodać po 2 łyżki kompotu. Opłukać i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Ostrożnie wyjąć puszkę mleczka kokosowego z lodówki. Otworzyć i przełożyć za pomocą łyżki białą, gęstą część mleczka do miski. Płynną część odstawić i wykorzystać do przygotowania innych przepisów (patrz wskazówka).
  4. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć oddzieloną, gęstą część mleczka kokosowego, ubijać bez założonej miarkiobr. 3bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.
  5. Dodać przyprawę do piernika, wymieszać10 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Kokosową bitą śmietanę przełożyć równomiernie do pucharków. Posypać płatkami migdałów. Piernikowe trifle z wiśniami podawać oprószone cynamonem jako deser.
Przewijanie do góry