
Pierogi z grzybami i karpiem
537.6 kcal /
2249.5 kJKalorie
2249.5 kJKalorie
27.1 gBiałko
83.1 gWęglowodany
10.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Farsz: 40
- ggrzybów, suszonych
- 500 g wodygorącej
- 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 2 goździki
- 500 g dzwonek karpia, świeżych ogrubości ok. 2 cm
- 1 – 2 łyżeczki soli
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g bułki tartej
- Ciasto: 250
- g wody ciepłej, plus dodatkowa ilość dogotowania
- 1 jajko
- 20 g oleju
- 560 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 szczypta soli
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej grzyby, dodać wodę, odstawić na 30 min do namoczenia.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać namoczone grzyby wraz z wodą z namaczania i goździki. Włożyć koszyczek, odważyć do niego karpia, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić na 30 min do ostudzenia. Karpia obrać ze skóry, usunąć ości. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć mięso z karpia, dodać sól i pieprz, rozdrobnić10 s/obr. 5.
- Dodać posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą, wymieszać15 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej, mąkę i sól, wyrobić Ciasto /1 min. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki.
- Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi pierogów, dokładnie je dociskając. Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować 3-4 min od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi z grzybami i karpiem podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.