
Pierogi z grzybami i szpinakiem
608.4 kcal /
2545.5 kJKalorie
2545.5 kJKalorie
20.8 gBiałko
83 gWęglowodany
21.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Farsz: 100
- g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 25 g masła pokrojonego na kawałki
- 250 g liści szpinaku baby, świeżych
- 300 ggrzybów, świeżych mieszanych, pokrojonych na kawałki
- 300 ggrzybów, mrożonych mieszanych, uprzednio rozmrożonych , pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g bułki tartej
- Ciasto: 250
- g wody ciepłej, plus dodatkowa ilość dogotowania pierogów
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 560 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- ¼ – ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania pierogów
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić15 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, szpinak i grzyby, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1, wymieszać kopystką, dusić ponownie bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1. W razie potrzeby odsączyć nadmiar płynu z farszu przez koszyczek. Farsz przełożyć do miski.
- Do miski, w której znajduje się farsz, dodać sól, pieprz i rozdrobniony wcześniej parmezan. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z farszem, odważyć do niej bułkę tartą, całość dokładnie wymieszać kopystką. Powstały farsz odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej, mąkę, wyrobić Ciasto /1 min.
- Blat oprószyć mąką, ułożyć na nim ciasto, rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki. Umyć naczynie miksujące.
- Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi dokładnie je dociskając. Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować ok. 3-4 min od wypłynięcia ich na powierzchnię.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło i sól, dusić3 min/120°C/obr. 1. Pierogi z grzybami i szpinakiem podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem duszonej cebuli.