Pierogi z grzybami i szpinakiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
608.4 kcal /
2545.5 kJ
Kalorie
20.8 gBiałko
83 gWęglowodany
21.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Farsz: 100
  • g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g masła pokrojonego na kawałki
  • 250 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 300 ggrzybów, świeżych mieszanych, pokrojonych na kawałki
  • 300 ggrzybów, mrożonych mieszanych, uprzednio rozmrożonych , pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 40 g bułki tartej
  • Ciasto: 250
  • g wody ciepłej, plus dodatkowa ilość dogotowania pierogów
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 560 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania pierogów

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić15 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło, szpinak i grzyby, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1, wymieszać kopystką, dusić ponownie bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1. W razie potrzeby odsączyć nadmiar płynu z farszu przez koszyczek. Farsz przełożyć do miski.
  4. Do miski, w której znajduje się farsz, dodać sól, pieprz i rozdrobniony wcześniej parmezan. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z farszem, odważyć do niej bułkę tartą, całość dokładnie wymieszać kopystką. Powstały farsz odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej, mąkę, wyrobić Ciasto /1 min.
  6. Blat oprószyć mąką, ułożyć na nim ciasto, rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki. Umyć naczynie miksujące.
  7. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi dokładnie je dociskając. Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować ok. 3-4 min od wypłynięcia ich na powierzchnię.
  8. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  9. Dodać masło i sól, dusić3 min/120°C/obr. 1. Pierogi z grzybami i szpinakiem podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem duszonej cebuli.
Przewijanie do góry