
Pierożki na parze z wieprzowiną
83 kcal /
347 kJKalorie
347 kJKalorie
4 gBiałko
2 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g mięsa z łopatki wieprzowej, bez kości chudego, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 120 g słoniny pokrojonej na 2 cm kawałki
- 200 g krewetek, małych, obranych oczyszczonych
- 5 – 10 g liści kolendry, świeżych
- 40 g korzenia kolendry pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka cukru
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 2 łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- 2 łyżeczki soli
- 15 g oleju sezamowego
- 40 ggrzybów shiitake, suszonych przekrojonych na pół
- 20 płatówgotowego ciasta na pierożki uprzednio rozmrożonych (patrz wskazówka)
- rybia ikra ilość do dekoracji
- (opcjonalnie)
- 500 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć mięso z łopatki wieprzowej, słoninę, krewetki i kolendrę, dodać cukier, skrobię, olej sezamowy, sól i pieprz, rozdrobnić30 s/obr. 10.
- Dodać grzyby shiitake, rozdrobnić10 s/obr. 10. Farsz przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Na blacie ułożyć płat gotowego ciasta na pierożki. Na środku płata ułożyć 1 czubatą łyżeczkę farszu. Krawędzie ciasta podnieść do góry wokół farszu, lekko je dociskając w taki sposób, aby ściśle przywierały do farszu, tworząc jednocześnie palcami kształt otwartej plisowanej sakiewki. Odciąć nadmiar ciasta wystający poza farsz za pomocą nożyczek. Na farszu pierożka ułożyć 3-4 kuleczki rybiej ikry. Przełożyć pierożek do dolnej części przystawki Varoma (patrz wskazówka). Czynności powtórzyć z pozostałymi płatami gotowego ciasta. Pierożki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15-20 min/Varoma/obr. 1.
- Pierożki na parze z wieprzowiną podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).