Piersi z indyka (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ratatouille i ziemniakami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
574 kcal /
2402 kJ
Kalorie
49 gBiałko
37 gWęglowodany
26 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Piersi z indyka sous-vide: 4
  • filety z piersi indyka, bez skóry i kości (po ok. 180g każdy)
  • 2 plastry masła (po ok. 10g każdy)
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1200 – 1300 g wody do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)
  • Ratatouille i ziemniaki: 70
  • g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 70 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 5 g liści bazylii, świeżych
  • 70 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 250 g cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 250 g bakłażana pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 1 czerwona papryka (ok. 180g), bezgniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 100 g wody
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w ósemki (patrz wskazówka)
  • masło klarowane do smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do dwóch worków do zgrzewarki próżniowej włożyć po 2 filety z piersi indyka i plastrze masła. Zamknąć za pomocą zgrzewarki próżniowej zgodnie z instrukcją producenta (patrz wskazówka).
  2. Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć worki z mięsem, dodać sok z cytryny i wodę. Nie należy przekraczać maksymalnej pojemności naczynia miksującego (2,2 l). Wyjąć worki, odstawić, podgrzewać6 min/70°C/obr. 1.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć obok siebie worki z mięsem, upewniając się, że są całkowicie zanurzone. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić45 min/70°C/obr. 1i podgrzewać, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować ratatouille i ziemniaki.
  4. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć parmezan i natkę pietruszki, rozdrobnić10 s/obr. 10. Bazyliowy parmezan przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać oliwę, cukinię, bakłażan, paprykę, pomidory, wodę, sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie i koncentrat bulionu warzywnego. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Ziemniaki oprószyć solą, gotować na parze28-33 min/Varoma//obr. 1.
  7. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, mięso wyjąć z worków, dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami, oprószyć solą i pieprzem. Na kuchence, na patelni rozgrzać niewielką ilość masła klarowanego. Mięso smażyć po ok. 30 s z każdej strony. Piersi z indyka (sous-vide) z ratatouille i ziemniakami podawać posypane bazyliowym parmezanem.
Przewijanie do góry