
Piersi z indyka (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ratatouille i ziemniakami
574 kcal /
2402 kJKalorie
2402 kJKalorie
49 gBiałko
37 gWęglowodany
26 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Piersi z indyka sous-vide: 4
- filety z piersi indyka, bez skóry i kości (po ok. 180g każdy)
- 2 plastry masła (po ok. 10g każdy)
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1200 – 1300 g wody do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)
- Ratatouille i ziemniaki: 70
- g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 70 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 5 g liści bazylii, świeżych
- 70 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 250 g cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę
- 250 g bakłażana pokrojonego w 2 cm kostkę
- 1 czerwona papryka (ok. 180g), bezgniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 100 g wody
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 500 g ziemniaków pokrojonych w ósemki (patrz wskazówka)
- masło klarowane do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do dwóch worków do zgrzewarki próżniowej włożyć po 2 filety z piersi indyka i plastrze masła. Zamknąć za pomocą zgrzewarki próżniowej zgodnie z instrukcją producenta (patrz wskazówka).
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć worki z mięsem, dodać sok z cytryny i wodę. Nie należy przekraczać maksymalnej pojemności naczynia miksującego (2,2 l). Wyjąć worki, odstawić, podgrzewać6 min/70°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć obok siebie worki z mięsem, upewniając się, że są całkowicie zanurzone. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić45 min/70°C/obr. 1i podgrzewać, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować ratatouille i ziemniaki.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć parmezan i natkę pietruszki, rozdrobnić10 s/obr. 10. Bazyliowy parmezan przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać oliwę, cukinię, bakłażan, paprykę, pomidory, wodę, sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie i koncentrat bulionu warzywnego. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Ziemniaki oprószyć solą, gotować na parze28-33 min/Varoma//obr. 1.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, mięso wyjąć z worków, dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami, oprószyć solą i pieprzem. Na kuchence, na patelni rozgrzać niewielką ilość masła klarowanego. Mięso smażyć po ok. 30 s z każdej strony. Piersi z indyka (sous-vide) z ratatouille i ziemniakami podawać posypane bazyliowym parmezanem.