Zupa krem dyniowo-cukiniowa z makaronem z cukinii (TM5)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
149.2 kcal /
624 kJ
Kalorie
4.9 gBiałko
18 gWęglowodany
7.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g cukinii Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 250 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 500 g dyni np. piżmowej, Hokkaido, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g masła plus ½ łyżki
  • 700 g wody
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 150 g mleka

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 400 g cukinii, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować cukinię do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, spiralizować30 s/obr. 4, delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałą cukinią. Spiralizowaną cukinię przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, oprószyć solą i odstawić. Resztki z cukinii zachować. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć resztki z cukinii, pozostałe 250 g cukinii, dynię, cebulę i 20 g masła, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać wodę, tymianek, pieprz, sól i koncentrat bulionu warzywnego, gotować20 min/100°C/obr. 1. Pod koniec czasu gotowania na kuchence, na nieprzywierającej patelni rozgrzać pozostałe ½ łyżki masła. Spiralizowaną cukinię smażyć na średnim ogniu 2-3 min, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać mleko, zmiksować1 min/obr. 4-9, stopniowo zwiększając obroty.Zupę krem dyniowo-cukiniową podawać z dodatkiem makaronu z cukinii.
Przewijanie do góry