
Piersi z kurczaka w papilotach z winogronami
409 kcal /
1712 kJKalorie
1712 kJKalorie
35.4 gBiałko
18.24 gWęglowodany
14.16 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g jasnych winogron bez pestek, przekrojonych na pół
- 600 g piersi z kurczaka pokrojonych w paski (7 x 1 cm)
- 100 g pora tylko białej części, pokrojonej w ok. 1 cm plastry
- 20 g oliwy z oliwek
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 50 g rodzynek
- 50 g słodkiego wina
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 4 łyżeczki masła
- 400 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej winogrona i kurczaka, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć por, dodać oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić4 min/120°C/obr. .
- Dodać orzechy, rodzynki, wino, sól i pieprz, rozdrobnić2 s/obr. 4. Przełożyć do miski, w której znajdują się odważone wcześniej winogrona z kurczakiem, dokładnie wymieszać kopystką, odstawić.
- Przygotować 4 arkusze folii aluminiowej (ok. 30 x 50 cm). Przełożyć na każdy arkusz równe ilości winogron z kurczakiem, dodać do każdej porcji 1 łyżeczkę masła. Zawartość owinąć szczelnie folią aluminiową zawijając końce. Papiloty ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1.
- Piersi z kurczaka z winogronami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z ryżem.