
Pierś z kaczki w sosie morelowym
562.5 kcal /
2353.3 kJKalorie
2353.3 kJKalorie
37.8 gBiałko
67.5 gWęglowodany
16.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g moreli suszonych, bez pestek
- 350 ggorącej wody do namoczenia moreli
- 2 piersi z kaczki, bez skóry, bez kości (ok. 300g każda)
- 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
- 1 łyżeczka estragonu, suszonego
- 1 ¼
- łyżeczki soli
- 1 ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g masła
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 50 g białego wina, wytrawnego
- 150 g bulionu drobiowego, płynnego
- 2 łyżki soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki curry, mielonego
- olej ilość do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej suszone morele i wodę, odstawić na 15 min do namoczenia. W tym czasie ostrym nożem naciąć skórę kaczki, tworząc kratkę. Następnie piersi z kaczki natrzeć rozmarynem, estragonem, 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką pieprzu. Piersi ułożyć w dolnej części i na wkładzie Varomy skórą do góry, odstawić.
- Morele odcedzić przez koszyczek, odstawić. Wodę z namaczania zachować.
- Do naczynia miksującego włożyć namoczone morele, dodać masło i brązowy cukier, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać białe wino, bulion drobiowy, sok z pomarańczy, pozostałą ¼ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i curry. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 250 g wody z namaczania moreli, zmiksować10 s/obr. 6. Powstały sos morelowy przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Ugotowane na parze piersi z kaczki ostrożnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni mocno rozgrzać olej, ułożyć piersi z kaczki skórą do dołu i docisnąć drewnianą łopatką, aby je spłaszczyć. Zmniejszyć moc palnika, smażyć 2-4 min lub do momentu, aż skórka zrobi się chrupiąca, a tłuszcz się wytopi. Następnie odwrócić mięso na drugą stronę, smażyć kolejne 1-2 min. Usmażone piersi z kaczki przełożyć na deskę, pokroić w ukośne kawałki, układać na talerzu. Piersi z kaczki podawać bezpośrednio po przygotowaniu z sosem morelowym.