Pierś z kurczaka z pesto z bryndzą

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
891.2 kcal /
3731.1 kJ
Kalorie
66.3 gBiałko
11.3 gWęglowodany
66.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g nasion kolendry
  • 20 g ziaren pieprzu zielonego marynowanego
  • 15 g ziaren pieprzu zielonego suszonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 4 piersi z kurczaka, bez kości ze skórą (ok. 1200g)
  • 4 piersi z kurczaka z pierwszą kością skrzydłową, ze skórą (supreme, ok. 1200g)
  • Pesto z jarmużu z bryndzą: 30
  • g orzechów nerkowca
  • 30 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
  • 60 g jarmużu bez zdrewniałych części, pokrojonego na kawałki
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 90 – 120 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 120 g bryndzy pokrojonej na kawałki
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 1000 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać nasiona kolendry i zielony pieprz, dodać czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 8.
  2. Dodać olej, sok z cytryny i sól, wymieszać10 s/obr. 2. Przełożyć do dużej miski.
  3. Do miski z marynatą włożyć piersi z kurczaka, natrzeć dokładnie marynatą. Miskę z kurczakiem przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 12 godz. do zamarynowania. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy nerkowca i orzeszki ziemne, rozdrobnić10 s/obr. 8.
  5. Dodać jarmuż, natkę pietruszki, bryndzę, olej i sól, zmiksować20 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Zamarynowane piersi z kurczaka obsmażyć z każdej strony, przełożyć do dolnej części przystawki Varoma (patrz wskazówka) i na wkład Varomy, upewniając się, że nie wszystkie otwory zostały zakryte, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze30-35 min/Varoma/obr. 1.
  8. Piersi z kurczaka podawać z jarmużowym pesto (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry