Pikantna sałatka z krewetkami, spiralizowaną marchewką i ogórkiem (TM6)
358.9 kcal /
1501.5 kJKalorie
1501.5 kJKalorie
22.8 gBiałko
21.8 gWęglowodany
21.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g ogórków Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 100 g marchewki Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 60 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- (opcjonalnie)
- 50 g oliwy z oliwek
- ¾
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 500 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych
- 500 g krewetek, mrożonych, obranych uprzednio rozmrożonych
- 10 g trawy cytrynowej, świeżej pokrojonej w 2 mm paski
- ½
- łyżeczki trawy cytrynowej, suszonej
- 35 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 30 g miodu płynnego
- kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ogórki i marchewkę, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 1 (do grubych wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować ogórek do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, uruchomić Spiralizowanie , delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałymi ogórkami. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie pojemnik nakładki krojącej i spiralizer z ostrzem 1 (do grubych wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować marchewkę do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, uruchomić Spiralizowanie , delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałymi marchewkami. Przełożyć do naczynia ze spiralizowanymi ogórkami, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzeszki ziemne, rozdrobnić2 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i papryczkę chili, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, ¼ łyżeczki soli i paprykę, dusić1 min/120°C/obr. 1.
- Dodać krewetki, upewniając się, że są równomiernie rozłożone na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. . Dodać trawę cytrynową, wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać sok z limonki i miód, dodać pozostałe ½ łyżeczki soli, wymieszać10 s/obr. 3.
- Spiralizowane ogórki i marchewkę równomiernie rozłożyć do 4 misek. Na wierzchu ułożyć rumienione krewetki wraz z powstałym sosem. Każdą porcję polać dressingiem z limonki i miodu, posypać rozdrobnionymi orzeszkami i udekorować liśćmi kolendry. Pikantną sałatkę z krewetkami, spiralizowaną marchewką i ogórkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.