Pikantna zupa dyniowa

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
215 kcal /
901 kJ
Kalorie
2.7 gBiałko
19.45 gWęglowodany
9.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 g korzenia imbiru, świeżego obranego
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 5 – 10 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych
  • 50 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 750 g dyni Hokkaido, obranej, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 500 g wody
  • 380 g mleczka kokosowego
  • pieprz czarny, mielony do smaku
  • sól do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek, chili i szalotkę, rozdrobnić3 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać dynię, rozdrobnić10 s/obr. 5. Dusić5 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać koncentrat bulionu warzywnego i wodę, gotować15 min/100°C/obr. 2.
  5. Zmiksować25 s/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
  6. Dodać mleczko kokosowe, wymieszać20 s/obr. 3. Doprawić pieprzem i solą.
  7. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry