Pikantna zupa gyros z wieprzowiną

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
246 kcal /
1028 kJ
Kalorie
23 gBiałko
16 gWęglowodany
9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w 0,5-1 cm plastry
  • 2 łyżki przyprawy kebab-gyros
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 10 – 15 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, przekrojonej na pół
  • 450 g papryk, różnokolorowych bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 10 g oleju
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 100 g słodkiego sosu chili
  • 5 – 10 g octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • 250 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g ogórków konserwowych pokrojonych w 5 mm plastry
  • 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
  • bagietka do podania
  • śmietana, 12% tłuszczu do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wieprzowinę, dodać przyprawę kebab-gyros, wymieszać, odstawić do zamarynowania na 10 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i chili, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać paprykę i olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać zamarynowane mięso, przemieszać kopystką, dusić5 min/120°C//obr. .
  5. Dodać pomidory, słodki sos chilli, ocet balsamiczny, sól i pieprz cayenne, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować10 min/98°C//obr. .
  6. Dodać pieczarki, ogórki i rozmaryn. Dokładnie wymieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować8-10 min/98°C//obr. . Pikantną zupę gyros z wieprzowiną podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem bagietki i śmietany.
Przewijanie do góry