Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
380 kcal /
1587 kJ
Kalorie
11 gBiałko
15 gWęglowodany
27 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • ½ – 1
  • czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • ½
  • pęczka kolendry, świeżej tylko liście (15g), plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1 łyżeczka liści kolendry, suszonej
  • 40 g oleju sezamowego, prażonego
  • 400 g wody
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 50 g sosu sojowego
  • 250 g tofu, średnio twardego wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 150 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g różyczek brokułu
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki ekologicznej, bez białych błonek
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 czubata łyżeczka sosu sambal oelek (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, marchewkę, imbir, chili, kolendrę świeżą i kolendrę suszoną, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 2.
  2. Dodać wodę, mleczko kokosowe, sos sojowy, tofu, pieczarki, brokuł, skórkę z limonki, koncentrat bulionu warzywnego i sambal oelek, przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać15 min/120°C//obr. 1. Pikantną zupę imbirowo-limonkową z wędzonym tofu podawać udekorowaną liśćmi kolendry.
Przewijanie do góry