Zupa krem kalafiorowa z fenkułem i szafranem
109.8 kcal /
459.9 kJKalorie
459.9 kJKalorie
6.8 gBiałko
8.9 gWęglowodany
6.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 800 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego pokruszone
- 600 g różyczek kalafiora
- 300 g fenkułu pokrojonego na kawałki
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta nitek szafranu
- 25 g masła
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, kalafior, fenkuł, sól, pieprz i szafran, rozdrobnić5 s/obr. 5, następnie gotować20 min/100°C/obr. 1.
- Dodać masło, gotować kolejne5 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min 30 s/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
- Zupę krem kalafiorową z fenkułem i szafranem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną rozdrobnionym parmezanem.