Pikantna zupa z soczewicy i faszerowane ziemniaki
1178.1 kcal /
4929 kJKalorie
4929 kJKalorie
35.5 gBiałko
211.6 gWęglowodany
29 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 60 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 g orzeszków piniowych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 30 g migdałów, w płatkach plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 10 g liści bazylii, świeżych
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 100 marchewki pokrojonej na kawałki
- 120 g selera naciowego bez łyka, pokrojonego w 2 cm plastry
- 3 ząbki czosnku
- ½ – 1
- czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 40 g oleju (patrz wskazówka)
- 750 g wody
- 400 g pomidorów, z puszki
- 120 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ¾
- łyżeczki soli (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 600 g ziemniaków nieobranych obranych, średniej wielkości (dł. 8-10 cm), przekrojonych wzdłuż na pół
- 60 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
- 180 ggrzybów, świeżych np. pieczarek, kurek, przekrojonych na pół
- 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- liście kolendry, świeże do dekoracji
- suszone płatki chili do dekoracji
- olej chili olej z zalewy z suszonych pomidorów, do skropienia
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, orzeszki piniowe i bazylię, rozdrobnić5 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 120 g cebuli, marchewkę, seler, czosnek, papryczkę chilli i 20 g oleju, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, pomidory z puszki, soczewicę, kmin rzymski, paprykę, ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i 1½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki, gotować na parze25-30 min/Varoma/obr. 2(patrz wskazówka). Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić w ciepłe miejsce. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć miarkę, zmiksować45 s/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty. Zupę przelać do wazy, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 80 g cebuli, suszone pomidory i pozostałe 20 g oleju, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C//obr. 1.
- Dodać grzyby, rozdrobnić3 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. .
- Dodać śmietanę, pozostałą ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, gotować2 min/98°C//obr. .
- Ugotowane na parze ziemniaki przełożyć na półmisek. Na każdą połówkę nałożyć 1-2 łyżki przygotowanego nadzienia grzybowego i posypać rozdrobnionym parmezanem. Zupę przelać na talerze, udekorować kolendrą, płatkami chili, orzeszkami piniowymi i skropić olejem chili. Pikantną zupę z soczewicy podawać z faszerowanymi ziemniakami.