Pikantne aïoli
233 kcal /
974 kJKalorie
974 kJKalorie
1 gBiałko
1 gWęglowodany
26 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g oliwy z oliwek (patrz wskazówka)
- 250 g oleju z pestek winogron
- 70 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej odsączonej z zalewy
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 opakowanie szafranu (0,1g)
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki chili, mielonego
- 5 – 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej oliwę, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić3-5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jajko, musztardę, szafran, sól, pieprz i chili, wymieszać20 s/obr. 4, następnie wymieszać kolejne2 min/obr. 4, w tym czasie powoli wlewać odważoną oliwę na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływała cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję. Powstały sos zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rozdrobnioną wcześniej paprykę i sok z cytryny, wymieszać10 s/obr. 3.
- Pikantne aïoli podawać z pieczywem jako przystawkę (patrz wskazówka).