Pikantne karmelizowane orzechy z rozmarynem
152 kcal /
636 kJKalorie
636 kJKalorie
3 gBiałko
13 gWęglowodany
11 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 85 g migdałów, ze skórką
- 85 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
- 85 g orzechów laskowych, blanszowanych
- 85 g orzechów pekan
- 85 g orzechów włoskich, łuskanych
- 55 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
- 55 g pestek dyni
- 140 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 25 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki rozmarynu, suszonego
- ½
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej migdały, orzechy laskowe, orzechy pekan, pistacje i pestki dyni, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać wodę, sól, rozmaryn i pieprz cayenne, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić4 min/120°C/obr. 2.
- Dodać odważoną wcześniej mieszankę orzechów i pestek dyni, dusić1 min/120°C//obr. 2. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę i równomiernie rozprowadzić kopystką po całej powierzchni. Piec 10 min (160°C). Odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 20 min), następnie pokruszyć na małe kawałki. Pikantne karmelizowane orzechy z rozmarynem podawać jako przekąskę.