Pikantne łódeczki ziemniaczane pieczone na grillu
153 kcal /
641 kJKalorie
641 kJKalorie
3 gBiałko
22 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- ¼ – ¾
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- ¼ – ½
- łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1 ¼
- łyżeczki czosnku,granulowanego
- 1 ¼
- łyżeczki prażonej cebulki,gotowej
- ¼
- łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki soli
- 1 ¼
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 ¼
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½
- łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 500 g wody
- 800 g ziemniaków, woskowych (niemączystych), pokrojonych w 1 cm łódeczki, ze skórką bez
- 3 łyżki oleju
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać pieprz cayenne, kmin rzymski, czosnek granulowany, cebulkę prażoną, pieprz czarny, sól, paprykę słodką, paprykę wędzoną i cukier, zmielić30 s/obr. 10. Przesypać do dużej miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma. Ostrożnie otworzyć pokrywę Varomy, ziemniaki odstawić do ostudzenia na kilka min.
- Do ugotowanych na parze ziemniaków dodać przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw i olej, dokładnie wymieszać, aby równomiernie obtoczyć je w marynacie. Zamarynowane łódeczki ziemniaków przełożyć na arkusz żaroodpornej folii aluminiowej, dokładnie owinąć. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie grilla, grillować pod przykryciem ok. 20 min. Podawać jako dodatek do pieczonych mięs z wybranymi sosami np. ketchupem, sosem BBQ, majonezem.