Pikantne zakręcone ziemniaki na patyku (TM5)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
179.3 kcal /
750.2 kJ
Kalorie
4.8 gBiałko
39.8 gWęglowodany
0.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • ¼ – ¾
  • łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • ¼ – ½
  • łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 ¼
  • łyżeczki czosnku,granulowanego
  • 1 ¼
  • łyżeczki prażonej cebulki,gotowej
  • ¼
  • łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 ¼
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 ¼
  • łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 4 ziemniaki podłużne, Ø 4-5 cm (patrz wskazówka)
  • olej dogłębokiego smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać pieprz cayenne, kmin rzymski, czosnek granulowany, cebulkę prażoną, pieprz czarny, sól, paprykę słodką, paprykę wędzoną i cukier, zmielić30 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 1 (do grubych wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować ziemniak do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, spiralizować30 s/obr. 4, delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałymi ziemniakami. Ziemniaki ostrożnie wyjąć z pojemnika nakładki krojącej, nabić wzdłuż na drewniane patyczki do szaszłyków. Delikatnie rozciągnąć tak, aby powstały spirale, odstawić.
  3. Na kuchence, w głębokiej patelni rozgrzać olej na średniej mocy palnika. Ziemniaki smażyć 8-10 min, do uzyskania złotobrązowego koloru. Wyciągać za pomocą szczypców kuchennych i kłaść na papierowych ręcznikach, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe ziemniaki oprószyć wcześniej przygotowaną przyprawą. Pikantne zakręcone ziemniaki na patyku podawać z dodatkiem wybranego sosu lub dipu.
Przewijanie do góry