Pikantne zakręcone ziemniaki na patyku (TM5)
179.3 kcal /
750.2 kJKalorie
750.2 kJKalorie
4.8 gBiałko
39.8 gWęglowodany
0.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- ¼ – ¾
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- ¼ – ½
- łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1 ¼
- łyżeczki czosnku,granulowanego
- 1 ¼
- łyżeczki prażonej cebulki,gotowej
- ¼
- łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki soli
- 1 ¼
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 ¼
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½
- łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 4 ziemniaki podłużne, Ø 4-5 cm (patrz wskazówka)
- olej dogłębokiego smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać pieprz cayenne, kmin rzymski, czosnek granulowany, cebulkę prażoną, pieprz czarny, sól, paprykę słodką, paprykę wędzoną i cukier, zmielić30 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 1 (do grubych wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować ziemniak do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, spiralizować30 s/obr. 4, delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałymi ziemniakami. Ziemniaki ostrożnie wyjąć z pojemnika nakładki krojącej, nabić wzdłuż na drewniane patyczki do szaszłyków. Delikatnie rozciągnąć tak, aby powstały spirale, odstawić.
- Na kuchence, w głębokiej patelni rozgrzać olej na średniej mocy palnika. Ziemniaki smażyć 8-10 min, do uzyskania złotobrązowego koloru. Wyciągać za pomocą szczypców kuchennych i kłaść na papierowych ręcznikach, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe ziemniaki oprószyć wcześniej przygotowaną przyprawą. Pikantne zakręcone ziemniaki na patyku podawać z dodatkiem wybranego sosu lub dipu.