
Pikantny brokuł z kokosową posypką
169.5 kcal /
709.2 kJKalorie
709.2 kJKalorie
4.8 gBiałko
10.7 gWęglowodany
13.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 50 g wiórków kokosowych
- ½
- łyżeczki kurkumy, mielonej
- 500 g wody
- 450 g różyczek brokułu
- 20 g oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka brązowejgorczycy nasion
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, papryczkę chili, wiórki kokosowe i kurkumę, rozdrobnić3-5 s/obr. 6. Kokosową posypkę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej różyczki brokułu, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowany na parze brokuł przełożyć do miski, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać kmin rzymski i gorczycę, dusić6 min/120°C/obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przelać do miski z brokułem, wymieszać kopystką, posypać wcześniej przygotowaną kokosową posypką. Pikantny brokuł z kokosową posypką podawać bezpośrednio po przygotowaniu.