Pikantny koreański bowl z wołowiną

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
697.5 kcal /
2918.3 kJ
Kalorie
36.2 gBiałko
66.8 gWęglowodany
31.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Marynowanie wołowiny: 400
  • g rostbefu pokrojonego w 5 mm paski
  • 30 g sosu sojowego
  • 20 – 30 g koreańskiej pasty chiligochujang (patrz wskazówka)
  • 15 g oleju sezamowego
  • 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Sos: 1
  • jabłko, zielone bezgniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki (ok. 150g)
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 30 – 60 g koreańskiej pasty chiligochujang (patrz wskazówka)
  • 30 g mirinu (opcjonalnie)
  • 20 g oleju sezamowego
  • 50 g wody
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 15 g sosu sojowego
  • Gotowanie ryżu i jajek: 120
  • g marchewki pokrojonej w 2-3 mm paski
  • 120 g cukinii pokrojonej w 2-3 mm paski
  • 100 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 100 g boczniaków, świeżych pokrojonych w 1 cm paski
  • 1200 g wody
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 1 łyżka oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 4 jajka
  • 100 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 1 – 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem posiekane, do dekoracji
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu, prażonych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rostbef, sos sojowy, pastę chili, olej sezamowy i cukier, dodać pieprz, dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 30 min. W tym czasie przygotować sos.
  2. Do naczynia miksującego włożyć jabłko, cebulę i czosnek, dodać cukier, pastę chili, mirin, olej sezamowy, wodę, sok z cytryny i sos sojowy, gotować5 min/100°C/obr. 2, następnie uruchomić Miksowanie /30 s. Sos przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do innego naczynia, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej marchewkę i cukinię, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pieczarki, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna, gotować6 min/100°C/obr. 4. W tym czasie wkład Varomy wyłożyć odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia, większym od spodu wkładu o 1-2 cm, aby powstał niewysoki rant, upewniając się równocześnie, że boczne otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Papier natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Na przygotowany wkład Varomy wbić jajka, oprószyć solą, odstawić.
  5. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niego szpinak. Włożyć wkład Varomy z jajkami, gotować na parze9-11 min/Varoma/obr. 2. W tym czasie na kuchence, na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć na dużej mocy palnika zamarynowaną wołowinę, a następnie odważone pieczarki, odstawić.
  6. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Do 4 misek równomiernie rozdzielić ugotowany na parze ryż i szpinak, usmażoną wołowinę i pieczarki, marchewkę i cukinię. Na wierzchu każdej porcji ułożyć po 1 jajku, następnie posypać cebulką i sezamem. Koreański bowl z wołowiną podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem przygotowanego sosu lub zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry